Keolis tager trivsel og sundhed alvorligt
Sundhedsarbejdet i Keolis skifter op i et højere gear efter de to første år, som har budt på stor mangfoldighed og markante succeser.
”Medarbejderne er det vigtigste råstof”. Det er én af kerneværdierne i Keolis-koncernen. Det er også et vigtigt motiv til at arbejde systematisk med medarbejdernes trivsel og sundhed.
”Den årlige trivselsundersøgelse er et fingerpeg om, hvor tilfredse medarbejderne er i jobbet”, forklarer HR- og kommunikationschef Kasper V. K. Carstensen, Keolis. ”Vi er meget konsekvente med at følge op på de problemområder, som undersøgelsen afslører. Cirka 3 ud af 4 medarbejdere svarer på den frivillige undersøgelse, hvilket jeg mener er repræsentativt for at lave konkrete handlingsplaner lokalt og central, der er med til at gøre Keolis til et endnu bedre sted at være. ”
Sundhedsarbejdet
En styrkelse af medarbejdernes sundhed er en anden højt prioriteret opgave. Keolis blev sundhedscertificeret i 2016. I de forløbne to år er der indsamlet mange værdifulde erfaringer. Projektchef Bjarne K. Larsen siger:
”Princippet om frivillighed er helt afgørende, satsningen på frivillige sundhedsambassadører på hvert anlæg har vist sig at være den helt rigtige. Desuden er der et klart billede af, at opbakningen fra ledelsen på det enkelte anlæg har været afgørende for opbakningen til sundhedsaktiviteterne. Endelig har aktiviteter med en social dimension været de mest vellykkede.”
Disse elementer bliver fortsat grundlaget, når sundhedsarbejdet om kort tid skifter til et nyt og mere ambitiøst niveau.
”Keolis skal have fornyet vores sundhedscertificering i år, og i den forbindelse sætter vi nye og højere mål i samarbejde med vores sundhedsambassadører. Vi får i den forbindelse mulighed for at give sundhedsambassadørerne mere rådgivning og støtte i hverdagen.”
KRAMS – igen igen
Sundhedsarbejdet bygger på en indsats på fem områder: Kost, Rygning, Alkohol, Motion og Stress – forkortet KRAMS.
Keolis’ udgave af KRAMS afspejler de sundhedsmæssige udfordringer i jobbene som buschauffør og letbanefører: det stillesiddende arbejde, skiftende arbejdstider og krav om høj tidsdisciplin. Desuden er den eksisterede chaufførkultur en særskilt udfordring – en kultur som dog allerede er under forandring.
Letbanefører Peter Lucht opsummerer her sundhedsudfordringen i Keolis, gældende både for letbaneførere og buschauffører, som udgør langt hovedparten af medarbejderne i Keolis.
”Det er det stillesiddende arbejde, som vi har i Keolis, og som mange andre i det moderne samfund lider under. Det stillesiddende arbejde er på vej til at tage rygningens plads som den største trussel mod folkesundheden. Vi kan ikke lave om på, at arbejdet som letbanefører er stillesiddende, men vi kan kompensere på andre måder”, siger Peter Lucht, letbanefører og en af de frivillige sundhedsambassadører i Keolis.
Kasper V. K. Carstensen opsummerer:
”Keolis skal hver eneste dag yde en høj og stabil service til passagererne, og det kræver en engageret og motiveret medarbejderstab. Der er på en anden side en kritisk grænse for, hvor meget virksomheden skal blande sig i medarbejdernes privatliv. Den er vi meget opmærksomme på – bl.a. derfor lægger vi stor vægt på frivillighed. Keolis stiller dog midler til rådighed for aktiviteter til vores medarbejdere af såvel faglig og social karakter. ”